Informații salarii - Tazz
CÂND SE ÎNCASEAZĂ SALARIUL?
Salariul se încasează săptămânal, cash sau online, până cel târziu în ultima zi lucrătoare a săptămânii.
Garantăm plata săptămânală a salariului, până cel târziu în ultima zi lucrătoare a săptămânii. În anumite săptămâni este posibil ca salariul să se încaseze mai rapid, însă nu este o regulă.
Programul de încasări se va posta pe grupul “Tazz News”, dar și pe website în cadrul paginii Program Încasări Tazz București.
Dacă vor apărea întârzieri, acestea vor fi anunțate din timp, pe website și pe grupul de anunțuri.
INFORMAȚII DESPRE SITUAȚIA SALARIALĂ - LEGENDĂ
(1) Rubrica Filiala – numele agenției partenere din orașul în care colaborezi cu noi;
(2) Rubrica Curier – numele complet al livratorului;
(3) Rubrica Comenzi livrate – numărul comenzilor livrate în săptămâna corespunzătoare situației salariale;
(4) Rubrica Ore lucrate – orele lucrate în săptămâna corespunzătoare situației salariale;
Orele lucrate nu reprezintă în totalitate orele muncite cu adevărat, ci ele sunt pur și simplu orele rezervate în care ai stat "Online" în aplicație. De exemplu, în cazul în care într-o anumită zi ai fost conectat în aplicație 8 ore, dar ai livrat doar o singură comandă timp de 30 minute, la rubrica ore lucrate vor apărea 10 ore.
(5) Rubrica Câștiguri din comenzi – aici poți vedea câștigurile avute DOAR din comenzi în săptămâna corespunzătoare situației salariale;
(6) Rubrica Bonus săptămânal – aici poți vedea BONUSURILE pe care le-ai obținut în săptămâna corespunzătoare situației salariale;
Grila de Bonusare pentru TAZZ este următoarea:
Aceste bonusuri sunt oferite săptămânal, de Luni până Duminică. Ele sunt disponibile doar pe orașele București, Cluj și Timișoara.
Bonusurile nu se cumulează, astfel că în cazul în care într-o anumită săptămână ai făcut 75 livrări, încadrându-te astfel pentru bonusul de 205 RON, nu vei primi și bonusul de 1,50 RON / comandă.
Pentru bonusuri se ia în calcul ora la care clientul a plasat comanda, nu ora la care a fost livrată. De exemplu, în cazul în care o comandă a fost plasată într-o zi de duminică a unei săptămâni X la ora 23:53 și livrată luni la ora 00:30, în săptămâna X+1, acea comandă se va contoriza pentru bonusul din săptămâna X, adică săptămâna în care a fost plasată comanda.
CONDIȚII DE ELIGIBILITATE PENTRU BONUSURI
Pentru a încasa Bonusurile, criteriile de eligibilitate trebuie să se încadreze în următoarele limite:
AR (rata de acceptare a comenzilor) trebuie să fie mai mare de 80%
NS (rata de no-show) trebuie să fie mai mică de 15%
Ratingul pentru no show este afectat de nerespectarea în întregime a turei de lucru selectate. Așadar, ca exemplu, dacă ai rezervat intervalul 14:00 - 15:00, vei intra în “no show”, în două situații:
1. nu ai reușit să te activezi până la 14:10, iar ora îți este blocată automat și astfel te vei mai putea loga abia în următorul interval selectat
2. ai decis că nu mai poți onora programul până la final și părăsești ora de lucru înainte de 15:00 (exemplu: la ora 14:56 bifezi butonul “inactiv”).
CÂND SE ÎNCASEAZĂ BONUSURILE?
Bonusurile se vor încasa împreună cu câștigurile săptămânale.
(7) Rubrica Alte Bonusuri – după cum îi spune și numele, aici poți găsi alte bonusuri sau alte surse de venit;
Exemple: aici pot apărea bonusuri pentru vreme rea, caniculă sau bonusuri provenite din diverse campanii, atunci când se oferă o sumă suplimentară pentru fiecare livrare finalizată cu succes. Vei fi informat de orele în care se derulează aceste campanii prin intermediul aplicației Tazz Riders, pe e-mail, sau prin intermediul grupului de WhatsApp "Tazz News".
(8) Rubrica Câștiguri totale – reprezintă o sumă după totalitatea veniturilor (brute) din aplicație.
Această rubrică este calculată după formula:
Câștiguri totale (8) = Câștiguri din comenzi (5) + Bonus săptămânal (6) + Alte Bonusuri (7)
(9) Rubrica Comision – în paranteze va apărea procentul comisionului reținut de către firma parteneră pentru colaborare. Comisionul diferă în funcție de tipul colaborării pe care o ai (colaborare prin contract individual de muncă/contract de asociere sau colaborare prin PFA sau SRL)
De asemenea, aici va apărea și valoarea totală a comisionului firmei, calculată după următoarea formulă:
Valoarea Comisionului = - (Câștiguri totale (8) * Procentul Comisionului)
(10) Rubrica TOTAL CÂȘTIGURI DUPĂ COMISION - asupra Câștigurilor totale (8) se aplică comisionul firmei partenere (9). Suma ce va rămâne după ce se scade comisionul este cea din rubrica TOTAL CÂȘTIGURI DUPĂ COMISION (10).
Această rubrică este calculată după formula:
TOTAL CÂȘTIGURI DUPĂ COMISION (10) = Câștiguri totale (8) + Valoare Comision (9)
(11) Rubrica TIPS – aici va apărea bacșișul pe care l-ai primit de la clienții ce au comandat online, dacă aceștia ți-au lăsat. Tips-ul este integral al tău, neaplicându-se vreun comision sau vreo taxă asupra lui!
(12) Rubrica TAXE TRANSPORT – reprezintă contravaloarea taxelor de livrare CASH pe care le-ai încasat de la clienți, ce se vor scădea din salariul săptămânal. La majoritatea comenzilor CASH, vei încasa o sumă suplimentară pentru fiecare comandă în parte de la client reprezentând taxa de livrare a comenzii. De exemplu, pentru o comandă pentru care tu vei plăti 100,00 RON la restaurant și pentru care vei încasa 105,99 RON de la client, 5,99 RON se vor considera ca fiind taxa de transport a acelei comenzi, suma urmând a se reține din câștigurile obținute. Practic, vei încasa pentru moment o sumă suplimentară pentru majoritatea comenzilor CASH livrate, însă ulterior aceasta va fi reținută din câștigurile obținute, considerându-se ca un "avans la salariu". De asemenea, încasarea suplimentară a unei sume de bani nu este obligatorie: este posibil ca la unele comenzi să trebuiască să încasezi de la client exact cât ai plătit la restaurant. Această situație este întâlnită atunci când livrarea comenzii este gratuită. De aceea, este foarte important să verifici de fiecare dată în aplicație suma exactă pe care trebuie să o colectezi de la client.
(13) Rubrica DATORIE SELFPAY –
La Tazz tu vei încasa bani care nu sunt ai tăi prin sistemul de Cash-Collection (comenzi la care tu nu plătești nimic la restaurant dar trebuie să încasezi bani de la client). Acești bani vor apărea în aplicație la rubrica “Sold în numerar” (Cash Balance). Deoarece banii de rulaj nu sunt ai tăi, ei trebuie să fie depuși la o stație de plată SelfPay. În cazul în care nu ai reușit să îi depui pe toți până duminică seară, nu este nicio problemă: Luni dimineață, banii pe care îi ai la rubrica Sold în numerar se vor reseta, așa că nu va mai fi nevoie să îi depui, însă acea sumă se va reține și din salariul aferent săptămânii anterioare zilei de luni. Practic, suma de bani scăzută nu va mai trebui să fie depusă (va rămâne a ta), și se poate considera ca fiind un “avans la salariu”.
CUM POT DEPUNE BANII DIN BALANȚA CASH A CONTULUI?
Alege cea mai apropiată stație SelfPay – Localizare Stații de Plată – SelfPay
Selectează “Alte Servicii” din ecranul principal, apoi apasă pe Tazz
Scanează codul de bare din aplicația Tazz Riders sau introdu codul de rider împreună cu numărul de telefon cu care ești înregistrat în aplicație
Introdu banii cash în stația de plată
Gata, banii depuși vor fi scăzuți din soldul tău cash în cateva minute
Nu uita să păstrezi chitanța!
Poți alege fie să depui toți banii încasați, fie o parte, suma pe care o depui urmând a se reduce din balanța Selfpay a contului tău Tazz Riders.
(14) Rubrica DECONTARE COMENZI ANULATE – reprezintă compensarea comenzilor care au fost anulate pentru care ai plătit CASH la magazinele/restaurantele partenere. De exemplu, în cazul în care ai plătit CASH din banii tăi de rulaj la un magazin/restaurant partener Tazz, iar clientul acelei comenzi nu a mai putut fi contactat, se va urma procedura de anulare a comenzii. În primul rând, se va contacta asistența tehnică Tazz, prin intermediul aplicației pentru a se solicita anularea comenzii, iar apoi, pentru recuperarea sumei plătite se va completa formularul destinat diverselor solicitări, unde se va cere decontarea comenzii. Dacă formularul a fost completat corespunzător, vei primi înapoi banii plătiți pentru comanda anulată la următorul salariu, raportat la ziua în care formularul a fost completat.
(15) Rubrica REȚINERE SOLD COMENZI FAULT CURIER – reprezintă o sumă după comenzile pe care le-ai ridicat, însă nu au fost livrate EXCLUSIV din vina ta ori acestea NU au fost livrate corespunzător. Ca exemplu, aici pot fi apărea: comenzi vărsate sau transportate neconform (Transportarea unei Pizza fără să fie extinsă geanta termoizolantă, așezată VERTICAL - în picioare, Vărsarea unor produse ale comenzii, etc.). Pentru a nu culpabiliza restaurantul partener, la preluare, se va verifica calitatea ambalajelor folosite dar și modul de ambalare, iar dacă se consideră că acestea sunt necorespunzătoare pentru transportarea comenzii, se va solicita o ambalare suplimentară/reambalarea comenzii. În cazul în care ambalarea suplimentare/reambalarea comenzii este refuzată, ai dreptul de a contacta asistența Tazz pentru a realoca comanda în cauză.
(16) Rubrica TAXE – se referă la taxa pentru contractul individual de muncă/de asociere pe care îl ai.
1) COLABORARE PRIN CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCĂ
Taxa pentru contractul de muncă diferă în funcție de normă, conform următoarei grile:
Taxa pentru contractul de muncă se va reține automat din salariu, tu nefiind obligat să o plătești undeva.
IMPORTANT! În cazul în care într-o anumită săptămână nu poți lucra, indiferent de motiv, trebuie să anunți acest lucru! Este foarte important! Anunțările de inactivitate se vor face pe formularul destinat cererilor de concediu fără plată: https://octavixspeed.typeform.com/cerericfp.
Mai multe detalii cu privire la cererile de concediu fără plată (când se fac? cum se fac? câte poți face?) se vor regăsi în formularul de mai sus dar pot fi regăsite și pe această pagină. Nelămuririle cu privire la formular se pot adresa și pe e-mail la adresa support@octavixspd.ro.
Cazuri de neseriozitate:
1) Dacă într-o anumită săptămână nu ai lucrat deloc și nu ai anunțat inactivitatea, taxa pentru contractul de muncă se va reține din banii pe care îi ai de încasat din raportarea anterioară (dacă nu ți-ai încasat salariul precedent). În cazul în care ți-ai încasat salariul și nu figurezi cu bani pe care trebuie să îi încasezi (nu ai bani în cont) sau banii pe care îi ai în cont (de încasat) din săptămânile trecute nu acoperă taxa pentru contractul de muncă + alte rețineri*, vei figura cu datorie.
2) În cazul în care lucrezi într-o anumită săptămână, însă totalitatea câștigurilor tale nu acoperă taxa pentru contractul de muncă + alte rețineri* și nicio cerere de concediu fără plată nu a fost făcută, vei figura cu datorie.
*Structura "alte rețineri" poate reprezenta rețineri provenite din datorii anterioare, Datorii SelfPay, Taxe Transport, combustibil alimentat cu cardul firmei, Taxe Angajare, etc.;
Regula de plată a datoriilor referitoare la taxa pentru contractul de muncă
1) Dacă datoria nu depășește valoarea de 50 RON, aceasta va fi reținută din următoarea ta încasare. În cazul în care datoria nu poate fi reținută din această încasare, vei primi un mesaj în care vei fi rugat să o achiți în termen de 24 ore.
2) Dacă datoria depășește valoarea de 50 RON vei primi un mesaj în care vei fi rugat să o achiți în termen de 24 ore.
În cazul în care primești mesajul pentru achitarea datoriei, ai termen 24 ore să o plătești.
Vei putea plăti suma datorată prin mai multe metode ce se vor comunica ulterior.
În cazul în care nu o achiți, contul va fi blocat iar contractul de muncă va înceta.
Dacă contul tău a fost blocat pe motivul neachitării unei datorii (conform unuia din cazurile exemplificate mai sus), acesta nu va putea fi reactivat decât dacă vei achita suma datorată. Nu se vor mai putea deschide nici conturi la Bolt Food sau la Glovo în cadrul firmei OCTAVIX SPEED sau a altor firme partenere, iar dacă ai conturi active la una dintre platformele menționate mai sus, acestea se vor închide imediat.
Nu ne dorim să ajungem în vreuna din situațiile exemplificate mai sus, așa că pentru asta reamintim importanța utilizării formularului pentru cereri de concediu fără plată (https://octavixspeed.typeform.com/cerericfp) atunci când știm că taxa pentru contractul de muncă nu poate fi reținută (câștigurile nu o acoperă).
2) COLABORARE PRIN CONTRACT DE COLABORARE (PENTRU PFA SAU SRL)
Pentru această metodă de colaborare firma parteneră nu reține niciun fel de taxă, însă impozitele, cheltuielile și taxele aferente prestării serviciilor revin integral în sarcina ta.
3) COLABORARE PRIN CONTRACT DE ASOCIERE
Taxa pentru contractul de asociere diferă în funcție de câștigurile săptămânale, dar și în funcție de vehiculul utilizat, conform următoarei grile de taxare:
Spre deosebire de Contractul Individual de Muncă, aici nu va fi nevoie să îți anunți inactivitatea prin Cereri de Concediu fără Plată. Cu toate astea, trebuie să ai în vedere că dacă nu lucrezi deloc pentru o perioadă mai mare de 21 zile este posibil să se închidă contul de curier Tazz.
Dacă nu vei lucra într-o anumită săptămână nu vei plăti TAXA SĂPTĂMÂNALĂ.
Condiția este ca încasările din aplicație să fie 0,00 RON.
(17) Rubrica AJUSTĂRI - se referă la diverse ajustări la salariu, ca de exemplu:
diverse datorii, avansuri la salariu, chiria pentru scuter, mașină, etc.
De asemenea, la rubrica AJUSTĂRI (17) vor apărea și salarii trecute, dacă este cazul.
Salariul nu este obligatoriu să fie încasat săptămânal.
În cazul în care nu ajungi la sediu pentru a încasa salariul conform programului de încasări și nu soliciți încasarea salariului pe card, acesta se va adăuga la rubrica AJUSTĂRI (17) din raportul de săptămâna viitoare.
Rubrica AJUSTĂRI (17) este deja adăugată la Totalul Salariului de încasat (23).
(18) Rubrica COMBUSTIBIL – reprezintă:
1) o sumă echivalentă cu combustibilul alimentat utilizând cardul firmei pentru combustibil în săptămâna corespunzătoare situației salariale. Combustibilul alimentat este scăzut din salariu și o reducere este aplicată. Mai multe detalii despre cardurile de combustibil poți regăsi aici.
2) valoarea reducerii la combustibil și piese auto pentru deconturile predate la sediu;
(19) Rubrica TAXE ANGAJARE – reprezintă taxele pentru angajarea în cadrul flotei OCTAVIXSPEED, după cum urmează:
100,00 RON pentru Contractul Individual de Muncă
100,00 RON pentru contractul de Asociere
150,00 RON (garanția pentru geanta termoizolantă)
În cazul în care nu au fost plătite, aceste taxe se vor reține din prima încasare.
(20) Rubrica BONUS FLOTĂ – se referă la diverse bonusuri ocazionale care se vor oferi din partea flotei.
Mai multe detalii se vor anunța pe grupul de WhatsApp destinat anunțurilor (Tazz News).
Poți regăsi de asemenea mai multe detalii despre Tombolele, Concursurile și Bonusurile active pe pagina Tombole și Concursuri.
(21) Rubrica BONUS REFERRAL – reprezintă Bonusul pe care îl poți primi din Recomandări pentru persoanele pe care le-ai adus în firmă. Mai multe detalii poți regăsi aici.
(22) Rubrica BONUS COLANTARE – reprezintă Bonusul pe care îl poți primi pentru colantarea autovehicului tău cu sigla OCTAVIXSPEED. Mai multe detalii poți regăsi aici.
---
(23) Rubrica Total Salariu de încasat – aici poți vedea câți bani ai de încasat în total sau cu alte cuvinte câți bani ai în cont până în momentul în care s-a realizat situația salarială;
Această rubrică este calculată după formula:
TOTAL Salariu de încasat (23) = TOTAL CÂȘTIGURI DUPĂ COMISION (10) + TIPS (11) + TAXE TRANSPORT (12) + DATORIE SELFPAY (13) + DECONTARE COMENZI ANULATE (14) + REȚINERE COMENZI FAULT CURIER (15) + TAXE (16) + AJUSTĂRI (17) + COMBUSTIBIL (18) + TAXE ANGAJARE (19) + BONUS FLOTĂ (20) + BONUS REFERRAL (21) + BONUS COLANTARE (22)
______________________________________
Toate sumele din rubricile afișate mai sus coincid cu sumele din aplicația “Tazz Riders”. Dacă există diferențe între sumele din raportul cu situația salarială și sumele din aplicație te rugăm să semnalezi acest lucru cât mai rapid!
______________________________________
Pentru alte informații vă stăm la dispoziție!
~ OCTAVIX SPEED S.R.L.
Contact OCTAVIX SUPPORT
support@octavixspd.ro